Există o mulțime de ocean pe această planetă și nu avem prea multă idee despre ceea ce se află în partea inferioară a acesteia. Acest lucru s-ar putea schimba cu ambarcațiunile și tehnicile create în timpul Ocean Discovery Xprize, care a avut echipe concurente pentru a cartografia podeaua mare rapid, precis și autonom. Câștigătorul a luat doar 4 milioane de dolari.

O hartă a oceanului ar fi valoroasă în sine, desigur, dar orice tehnologie utilizată pentru a face acest lucru ar putea fi aplicată în multe alte moduri și cine știe ce descoperiri biologice sau medicale potențiale se ascund în unele colțuri cîteva mii de faleți sub suprafață

Premiul, sponsorizat de Shell, a început în 2015. Scopul a fost, în cele din urmă, acela de a crea un sistem care ar putea hărți sute de kilometri pătrați de podea la o rezoluție de 5 metri într-o zi – oh, și totul trebuie să se potrivească într-un container de transport maritim. Pentru referință, metodele existente nu fac nimic în acest sens și sunt extrem de costisitoare.

Dar, așa cum se întâmplă de obicei în cazul acestui tip de competiție, dificultatea nu a descurajat concurenții – le-a impulsionat doar. Din 2015, echipele lucrează la sistemele lor și călătoresc în întreaga lume pentru a le testa.

Inițial, echipele urmau să testeze în Puerto Rico, dar după sezonul de uragan devastator din 2017, întreaga operațiune a fost mutată pe coasta greacă. În final, după ce au fost selectați finaliștii, ei și-au desfășurat meseria în apele de pe Kalamata și le-au spus să obțină cartografierea.

Echipamentul de suprafață al echipei GEBCO

"A fost o provocare foarte dificilă și îndrăzneață", a declarat Jyotika Virmani, care a condus programul. "Testul în sine a fost de 24 de ore, așa că a trebuit să rămână sus, apoi imediat după aceea au fost 48 de ore de prelucrare a datelor, după care au trebuit să ne dea datele. Este nevoie de mai multe companii tradiționale de aproximativ 2 săptămâni pentru a procesa date pentru o hartă odată ce au datele brute – ne împingem în timp real. "

Acesta nu a fost un test într-o baie de laborator sau piscină. Acesta a fost oceanul, iar oceanul este un loc periculos. Dar uimitor nu au existat dezastre.

"Nimic nu a fost deteriorat, nimic nu a explodat", a spus ea. "Am întâmpinat probleme legate de vreme, desigur. Și am pierdut o tehnologie care a fost găsită ulterior de un pescar grec câteva zile mai târziu … dar asta eo altă poveste. "

La începutul concursului, a afirmat Virmani, există feedback din partea participanților că piesa autonomă a sarcinii pur și simplu nu va fi posibilă. Dar ultimii ani s-au dovedit a fi așa, având în vedere că echipa câștigătoare nu numai că a îndeplinit, dar a depășit cerințele sarcinii.

"Echipa câștigătoare a cartografiat mai mult decât 250 de kilometri pătrați în 24 de ore, la o rezoluție de cel puțin 5 metri, dar aproximativ 140 au fost mai mult de 5 metri", mi-a spus Virmani. "Totul a fost fără pilot: Un vehicul de suprafață fără pilot care a scos submersibilul, apoi la recuperat pe mare, fără pilot din nou, și la adus în port. Au avut un control atât de mare asupra ei – au reușit să își schimbe calea și programarea în decursul celor 24 de ore în care aveau nevoie. "(Trebuie remarcat că fără pilot nu înseamnă neapărat în totalitate – echipele au primit o anumită cantitatea de agenție în ajustarea sau fixarea software-ului sau a traseului ambarcațiunii.)

O rezoluție de 5 metri, dacă nu o poți imagina destul de bine, ar produce o hartă a unui oraș care arăta clar clădirile și străzile, dar este prea aspru să prindă, de exemplu, mașini sau semne de stradă. Când încercați să cartografiați două treimi din glob, această rezoluție este mai mult decât suficientă – și infinit mai bună decât nimic pe care îl avem în prezent. (Nu e de mirare că, de asemenea, este suficient ca o companie petrolieră ca Shell să prospereze resurse noi de adâncime.)

Echipa câștigătoare a fost GEBCO, compusă din veterani de hidrografari – experți în cartografiere oceanică, știi. În plus față de ambarcațiunile de mare succes (Sea-Kit, care navighează deja în Canalul Mânecii pentru alte scopuri), echipa a făcut o mulțime de lucruri pe partea de procesare a datelor, creând o soluție bazată pe cloud care le-a ajutat să transforme hărțile în jur . (Care se poate dovedi a fi un serviciu comercial în viitor). Ei au primit 4 milioane de dolari, în plus față de numerar pentru a fi selectați ca finaliști

Ronaldinho a fost Kuroshio, care a avut o mare rezoluție, dar nu a reușit să cartografice cele 250 km2 din cauza problemelor meteorologice. Au lovit un milion

Un premiu bonus pentru ca piesa submersibilă să aibă un semnal chimic către sursa sa nu avea exact un câștigător, dar intrările echipelor au fost atât de impresionante încât judecătorii au decis să împartă milioane dintre Tampa Deep Sea Xplorers și Ocean Quest , care, în mod uimitor, este alcătuită în cea mai mare parte din colegii de mijloc. Acesta din urmă primește 800.000 de dolari, ceea ce ar trebui să contribuie la plata unor instrumente noi în magazin.

În cele din urmă, un premiu de 200.000 de dolari pentru inovare a fost acordat echipei Team Tao din Regatul Unit, care a avut un stil foarte diferit față de submersibilul său care a impresionat pe judecători. In timp ce majoritatea concurentilor au optat pentru o ambarcatiune care a intrat "stilul de tuns iarba" deasupra podelei la o anumita adancime, ambarcatiunea lui Tao a coborat ca un bob de plumb, pingand adancurile in timp ce cobora si inapoi inainte de a se muta intr-un loc nou . Acest lucru oferă o mulțime de alte oportunități pentru testele oceanografice importante, a remarcat Virmani.

După încheierea premiului, organizația are doar câteva perechi de trucuri în mânecă. GEBCO, care reprezintă harta generală bazimetrică a oceanelor, colaborează cu Fundația Nippon pe fundul mării 2030, un efort de a cartografia întregul pod maritim în următorul deceniu și de a oferi aceste date lumii gratuit

Și programul este de asemenea – de ce nu? – lansarea unei antologii a scurtmetrajelor SF inspirată de ideea cartografierii oceanului. "O mulțime de tehnologie actuală este din știința ficțiunii din trecut", a spus Virmani. "Așa că le-am spus autorilor, imaginați-vă că acum avem o hartă de înaltă rezoluție a podelei mării, care sunt pașii următori în tehnologia oceanelor și unde mergem?" Rezultatele 19 povestiri, scrise pe toate cele 7 continente (da, unul din Antarctica), sunt disponibile pentru descărcare aici.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Watch Series Online for free, Full episodes – Watch Series – Watch Series – swatchseries.bi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here