Coordonatorul de mari dimensiuni al Hadronului a produs o mare parte din știința incredibilă, cea mai cunoscută fiind Higgs Boson – dar fizicienii de la CERN, organizația internațională din spatele LHC, așteaptă deja cu nerăbdare modelul următor. Și viitorul Circular Collider propus, la 100 de kilometri sau 62 de kilometri, ar fi un upgrade destul de mare.

Ideea nu este nouă; CERN a avut oameni care o cauta de ani de zile. Dar raportul conceptual de proiectare emis astăzi arată că toate aceste consultări nu au fost inerte: există un plan relativ coerent și practic – la fel de practic ca un ciocan de particule poate fi – și un caz decent pentru cheltuirea a 21 de miliarde de dolari sau cam asa ceva care ar fi necesari .

"Aceste eforturi și proiecte de cea mai mare amploare sunt inițiative uriașe pentru crearea de rețele, care leagă institutele dincolo de frontiere, țări", a declarat pentru Natura Michael Benedikt, CERN, care a condus raportul. "Toate aceste lucruri împreună constituie un argument foarte bun pentru împingerea unor astfel de proiecte științifice unice"

Pe de altă parte, în timp ce LHC a fost un mare succes, nu a dat exact fizicienilor un semnal clar despre ceea ce ar trebui să urmărească în continuare. Lipsa unor noi mistere cosmice – de exemplu, un rezultat cu adevărat anormal sau un spațiu misterios în care se așteaptă o particulă – a convins pe unii că trebuie să aducă căldura, dar alții mai mari nu sunt neapărat mai buni

Documentul de proiectare oferă mai multe colizoare posibile, dintre care inelul de 100 de kilometri este cel mai mare și ar produce coliziuni cu cea mai mare energie. Sigur, ai putea să spargeți protonii împreună la 100.000 de gigaelectron-volți decât la 16.000 – dar exact ce va explica asta? Am lăsat domeniile mele de expertiză, așa cum sunt, sunt mult în urmă în acest moment, așa că nu voi speculează, dar cel puțin întrebarea este o ființă ridicată de cei care știu.

Este demn de remarcat faptul că fizicienii chinezi planifică ceva similar, deci există și aspectul concurenței internaționale. Cum ar trebui să afecteze planurile? Ar trebui să cerem doar Chinei dacă putem folosi a lor? Lumea academică este mult mai puțin afectată de conflictele și politica globală decât, de exemplu, lumea tehnologiei, dar nu este încă ideală.

Există o mulțime de opțiuni de luat în considerare și timpul nu este de esență; ar fi nevoie de un deceniu sau mai mult pentru a obține chiar și cea mai simplă și mai ieftină dintre aceste propuneri.

Join the LARGEST XXX Cam Site
Watch Series Online for free, Full episodes – Watch Series – Watch Series – swatchseries.bi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here